Mošty, nektary a nápoje vyráběné přírodní cestou bez použití konzervačních látek a chemických přísad.
Moštovna Lažany byla postavena uprostřed rozsáhlých sadů jabloní a drobného ovoce na okraji Českého ráje v roce 1965. Na jejím vybudování měli zájem hlavně pěstitelé z okolních obcí na Turnovsku. Moštovna zpracovává jablka od zahrádkářů a velkopěstitelů z regionu. Při výrobě i zpracování se využívají bohaté, více než čtyřicetileté zkušenosti s tradiční výrobou moštů.
V současné době se zde vyrábí 25 druhů kvalitních moštů (včetně BIO moštů), ovocných nektarů a nápojů. Po vylisování ovoce je šťáva pečlivě zpracována a po šetrné pasterizaci ihned stočena do lahví. Díky tomuto dokonalému a citlivému způsobu zpracování a konzervaci si tak uchovává svoji přirozenou hodnotu, chuť i výrazné aroma. Skleněná láhev je tím nejlepším obalem, ze kterého nejlépe vychutnáte originální a osvěžující chuť moštu.
Hlavním programem moštovny je zpracování ovoce od pěstitelů z Českého ráje. Podstatnou část výroby tvoří Jablečný mošt, Jablečný mošt s vlákninou, Hruškový mošt, Mrkev s jablkem, Červená řepa s jablkem, Lisovaná višeň, Černý rybíz lisovaný a Vinný mošt. Dále vyrábíme v současné době velice žádané BIO mošty – BIO Jablečný, BIO Jablečný s dužinou a BIO Hruškový s dužinou. Sortiment je obohacen o kvalitní nektary a nápoje vyráběné z přírodních koncentrátů – Modrý Portugal, Jahoda, Meruňka, Pomeranč-jablko, Zahradní směs, Černý rybíz, Višeň, Bylinný nápoj z květu černého bezu, Malina, Brusinka, švestka.
Moštovna Lažany je držitelem ocenění Výrobek roku 2005 v Libereckém kraji za Jablečný mošt a Výrobek roku 2006 v Libereckém kraji za Rybízový nápoj, totéž bylo zopakováno v letech 2007 za Višňový nápoj, 2008 za Jablečný mošt s vlákninou, 2009 za Vinný mošt, 2011 za Červenou řepu s jablkem, 2012 za Hruškový mošt a v roce 2013 za Brusinku.
Tuto lokaci ještě nikdo nehodnotil, buďte první!