Přidat firmu Přihlásit se
  • O projektu
    • O projektu
    • Jak se stát regionálním výrobcem?
    • Jak přidat svou firmu
    • Tipy a triky
    • Podpora Libereckého kraje
  • Mapa
  • Kategorie
    • Certifikovaní
    • Dům a zahrada
    • Jídlo a pití
    • Na sebe
    • Zážitky
    • Kde nakoupit
  • Kontakt
  • Blog
  • Region Liberec Vlajka DE
Hledat
Co
Místo
  • Úvod
  • O projektu
  • Mapa produktů
  • Kategorie
    • Certifikovaní
    • Dům a zahrada
    • Jídlo a pití
    • Na sebe
    • Zážitky
    • Řemesla
    • Kde nakoupit
  • Kontakt
  • Blog
  • Region Liberec DE
  • Přihlásit se
  • Registrace

Zapomněl jsem heslo

Heslo Vám bude zasláno emailem

Souhlasíte & akceptujete Všeobecné obchodní podmínky pro odeslání této reklamy?

Zrušit
Pro výrobce: Přihlásit se Registrovat se

Vitamíny od sousedů

  • Domů
  • Články
  • Vitamíny od sousedů

Jaro nás letos opět brzy navnadilo a teď trochu zlobí, farmáři jsou ale vrtochy počasí  zvyklí. My se tak už můžeme těšit z první jarní zeleniny pěstované ekologickým způsobem a časti přímo v BIO kvalitě. Pokud se do svého jídelníčku chystáte zařadit lokální potraviny, prospějete nejen svému zdraví, ale i zdraví naší planety.

Médii v posledních dnech hýbe téma zvyšujícího se počtu obézních dětí. Jako jednu z příčin vidí odborníci nekvalitní stravu. Vysoký podíl průmyslově zpracovaných potravin, cukru i soli v kombinaci s nedostatkem pohybu odstartoval už před lety zvedající se křivku řady chronických onemocnění. Jednou z cest k ochraně vlastního zdraví může být právě zařazení většího podílu lokálních potravin do jídelníčku. Jak na to? Zkuste třeba pravidelný odběr tzv. farmářských bedýnek. V těchto dnech máte poslední šanci stát se podílníkem ve Farmě Lukava.

lukava05

Zelenina ze sousedství

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je socioekonomický koncept, který spojuje zemědělce a spotřebitele bez mezičlánků jako jsou obchody či tržiště. KPZ je založeno na principech solidarity, lokální produkce, udržitelnosti a soběstačnosti. Zemědělec má díky předem nakoupeným podílům jistotu odběru výpěstků i férové odměny za svou práci. Zákazník přebírá i jistou míru rizika v případě neúspěchu. Zároveň si k tomu, co a proč jí buduje úplně jiný vztah. Ví, kdo jeho rajče vypěstoval a může si snadno zkontrolovat kvalitu a často i vyzkoušet, kolik práce za tím je. Získává potraviny zaručeně čerstvé.

Ruku na srdce, že je zdravé jíst více zeleniny víme všichni už od školky, ale chutně a pestře ji do svého jídelníčku zařadit, to už nezvládá každý. Často se pak při nákupu omezujeme jen na tu nejobvyklejší. V pravidelném podíle farmářské produkce se objevuje i méně užívaná zelenina jako patison nebo bílá ředkev. Farmáři vám rádi poradí jak na ni v kuchyni, někteří sdílí i zajímavé recepty na svých sociálních sítích a webech.

lukava01

Zdravě, regionálně a ještě chutně

Zeleninu v bio kvalitě v Libereckém kraji pěstuje hned několik farmářů a podílnictví nabízejí na Farmě Lukava nebo Statku U Macháčků. Na jejich webech si můžete vybrat většinou ze dvou typů podílů odlišných v množství odebírané zeleniny, ovoce a bylinek a frekvence. Podle toho se odvíjí také cena podílu.

Posledních několik volných podílů aktuálně nabízí Farma Lukava. Rozvážejí na několik výdejních míst v kraji, takže se zaregistrujete tam, kam to máte pro svou porci vitamínů nejblíž.

Pokud již volný podíl nestihnete nebo se bojíte, že byste podíl nezvládli zpracovat, zkuste jednorázový nákup přebytků tak zvaně “ze dvora”. Sledujte facebookové profily regionálních farmářů a využijte vyhlašované termíny, kdy prodávají na svých farmách výpěstky, které se už ani do pravidelně rozvážených podílů nevešly.

lukava06

A co maso? Dnes už víme, že průmyslové velkochovy zvířat jsou zodpovědné za produkci nejméně 18 % skleníkových plynů. Udržitelná strava minimalizuje nároky na půdu, vodu a další zdroje. Znamená to, že přestaneme jíst maso? Ne nutně, ale měli bychom se zamyslet odkud pochází a jak často si ho dopřejeme. I v Libereckém kraji najdete řadu chovatelů, kteří se zvířaty zacházejí eticky a hlásí se k principům ekologického farmaření. To znamená, že hospodaří co nejvíce v souladu s přírodními postupy, minimalizují používání chemie a náhražek a starají se o kvalitní život. Maso z lokálních chovů je sice dražší, zato má jasný původ. Můžete si být jisti, že jíte čerstvé, chutné a nutričně hodnotné produkty.

Respektujte své možnosti. Čím bude cesta k zdravému a udržitelnému stravování složitější, tím hůře se na ní udržíte. Pokud ve své blízkosti žádného farmáře ani výdejní místo jeho rozvozu nenajdete, nezoufejte. Kvalitní potraviny často i od okolních výrobců dnes najdete už i v maloobchodní síti. Možná je někde blízko některá z prodejen zdravé výživy. Některé tipy najdete na našem webu v kategorii Kde nakoupit i sami farmáři na svých webech uvádějí, kde jinde jejich produkty lze koupit.

On-line prodej. Nedávná doba pandemie covidu odstartovala boom internetového prodeje a nevynechala ani segment čerstvých potravin. Lokální produkty najdete na oblíbeném on-line tržišti Scuk. Z Libereckého kraje na něm aktuální své produkty prodává devět firem.

  •  
  • #regionální potraviny
  •  
  • #udržitelný životní styl
Předchozí
Další

Rubriky

  • Aktuality (14)
  • Články (25)
  • Podcast (59)

Nejnovější příspěvky

  • Hurá ven
  • Příběhy ukryté ve strunách
  • Vitamíny od sousedů
  • Fastival bude…LaPapera vol. 2
  • Jaro zkouší naši odolnost, vyzbrojte se.

Právní informace

  • Cookies
  • GDPR
  • Přístupnost

Užitečné odkazy

  • Mapa
  • Kontakt

Pro firmy

  • Podpora kraje
  • Regionální produkt
  • Přidat firmu
  • Pro výrobce

Pro návštěvníky

  • O projektu
  • Jak se stát regionálním výrobcem?

Liberecký kraj ARR - Agentura regionálního rozvoje Zdravý liberecký kraj Místní agenda 21

Copyright © 2025 LKsobe.cz, Správa webu Momentum Systems

  • Čeština