Makronky, jak je známe, vznikly ve Francii, ale málo se ví, že původně pochází z Itálie. Proto jsou i dvě základní receptury pro jejich přípravu. Italská a francouzská, popisuje Tereza Plášilová, která letos 18. května otevřela v centru Liberce v Široké ulici originální obchůdek s dílnou. V ní vyrábí jak vlastní šperky, tak nově i prémiové makronky.
Ještě před pár měsíci vůbec netušila, že se do makronek zamiluje natolik, že se rozhodne připravovat vlastní a nabízet je v té nejvyšší kvalitě, na kterou podle ní dokáže zákazník u nás dosáhnout. Sama přitom do té doby ochutnala jen pár příchutí a vždycky ji štvalo, že když si chtěla makronky připravit sama doma, zpravidla se jí nepovedly tak, jak si přála. Změnil to až vánoční dárek – poukaz na kurz, kde se naučila první základy. Později absolvovala ještě další, no a pak se rozhodla, že její další láskou se stane právě výroba této legendární cukroviny.
Kvalita je v ingrediencích
Kvalitní čokoláda, špičková mouka, sezónní a čerstvé ovoce, ale i další potraviny a pochutiny, které používá, jsou podle Terezy Plášilové základem jejího nového podnikání. Jemu se odhodlala věnovat nejen kvůli svému zápalu, ale i díky svému manželovi, který se ji rozhodl v nové aktivitě podporovat.
Malý obchod původně hlavně pro své autorské šperky si vysnila už před lety. Tehdy začínala s tvorbou na volné noze, ale nikdy nenašla odvahu a hlavně místo se správným geniem loci, které by ji natolik přitahovalo a inspirovalo.
Obchůdek v centru Liberce pro šperky i makronky
Zlom nastal před pár týdny, kdy objevila opuštěný krámek v Široké ulici v Liberci. Prostor s malou výlohou do ulice a skrytým zázemím, kde mohla vzniknout nejen dílna, ale i kuchyň, si natolik oblíbila, že se rozhodla ho získat.
Vznikl tak prostor, kde se obchodně i autorsky prolínají na první pohled dvě zcela odlišné obchodní aktivity – výroba šperků pod značkou KousekTebe a kvalitních makronek pod novou značkou L°Makronky.
Z čeho všeho lze vlastně originální makronky vyrábět? A jaká je jejich historie? Na tyto, ale i mnohé další otázky, najdete odpovědi v dalším díle našeho podcastu Hlavou, srdcem a rukama.
Přejeme příjemný poslech.