Zaručeně chutné, místní, s láskou vyráběné, takové jsou regionální potraviny, které se opět utkají o titul Výrobek roku Libereckého kraje. V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša. Jaké dobroty si ceny odnesou letos?
Desítky lahůdek a laskomin rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem. I to přináší soutěž Výrobek roku Libereckého kraje. Vyplněné přihlášky do 19. ročníku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz) do 31. května 2023.
„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek /Piráti/, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.
Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout.
Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin. Nelze však přihlásit výrobek, který již v minulosti ocenění získal. Neplatí se žádný registrační poplatek. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje platí pro produkt po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech (za předpokladu dodržení stejného složení a postupu produkce).
Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 22. června 2023 v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.