Zákazníci oblíbeného Q Burgeru si přáli „sladkou tečku“. Majitel proto založil značku Pralinqa, kde vyrábí mistrovské pralinky i fenomenální řemeslnou zmrzlinu. Před 9 lety založil a začal provozovat jedno z nejvyhledávanějších bister v Libereckém kraji, které pojmenoval Q Burger. Už tehdy Aleš Kuncl z Jablonce nad Nisou vsadil na kvalitní suroviny a špičkově připravované i servírované burgery. Před rokem pak přidal do svého gastro portfolia další podnik, který otevřel jen pár metrů od své první provozovny a pojmenoval ho příznačně Pralinqa, kde pro své zákazníky spolu s kolegy vyrábí originální čokoládové pralinky a řemeslnou zmrzlinu, tedy legendární gelato.
„Dlouho jsme pro náš první podnik – Q Burger, hledali nějakou sladkou tečku. Vlastně si ji přáli zákazníci. Zkoušeli jsme například různé cheesecaky, ale nebylo to ono. Nakonec nás k rozhodnutí otevřít si výrobnu kvalitních pralinek a řemeslné zmrzliny paradoxně přivedla pandemie, kdy jsem najednou měl víc času. Tak jsem si pořídil knihy, a začal sledovat online i workshopy mistrů z celého světa, kteří se kvůli covidu rozhodli vstoupit víc do online prostoru,“ vzpomíná provozovatel dvou podniků Aleš Kuncl s tím, že původně s manželkou a dvěma přáteli uvažovali nejprve o tom, že budou vyrábět čokoládu. Velmi záhy ale usoudili, že výrobců kvalitní čokolády je na českém trhu už celkem hodně a navíc to umějí na velmi vysoké úrovni.
O tom, že se vítězným novým produktem stanou nakonec pralinky, rozhodla mimo jiné i fotografie, kterou Aleš Kuncl objevil na sociální síti. Svým designem mu totiž připomněla skleněné perle, tedy jeden z tradičních výrobků, které podtrhují tradici sklářského řemesla v jeho oblíbeném městě na severu Čech.
„Od začátku jsem věřil, že pokud se nám podaří vyrábět pralinky, které budou z opravdu kvalitních surovin, a zároveň vznikne to propojení s tradičním sklářským průmyslem, že to zákazníci ocení. Pralinqa je vlastně místem, kde s hrdostí spojujeme řemeslnou výrobu a to nejlepší z historie i současnosti našeho kraje. A je nám ctí, navázat na umění našich předků a propojit krásu jabloneckého skla a svět čokolád,“ říká Aleš Kuncl. Vedle pralinek se rozhodli v novém podniku vyrábět a svým zákazníkům nabízet také legendární gelato. I jeho přípravu si musel Aleš nejen nastudovat z knih a videí, ale zároveň se kvůli němu vypravil i na zkušenou za skutečnými mistry tohoto řemesla do Itálie.
Jak dlouho mu trvalo, než se postupy na přípravu a výrobu kvalitních pralinek a legendární řemeslné zmrzliny naučil? Kde získává suroviny pro jejich přípravu? A které gelato je to nejlepší?
Odpovědi na tyto, ale i další otázky, si můžete poslechnout v dalším dílu naší podcastové série Hlavou, srdcem a rukama.
Příjemný poslech!