Ke kávě ho přivedla náhoda. Nebo spíš návštěva u přátel v Olomouci, kam ho před lety vzala jeho manželka. Navštívili tam tehdy malou kavárnu s pražírnou a právě tehdy si Ondřej Čermák uvědomil, že to je přesně to, čemu by chtěl věnovat svůj další profesní život. Přestože tenkrát o kávě – jak dnes sám připomíná – nevěděl zhola nic, snad jen kromě toho, že se podává s mlékem, bez mléka, nebo s cukrem či bez. Ani po 8 letech by ale neměnil. První prostor měl asi 10 metrů čtverečných. Když tam o pauze chodili operní pěvci z divadla a u kávy pěli své árie, byl jsem šťastný, říká zakladatel Liberecké pražírny Ondřej Čermák.
Zastavení v Olomouci ho natolik okouzlilo, že se přihlásil na kurz a pak doslova po hlavě vrhnul na studium všech možných zdrojů a informací nejen o tom, kde a jak se káva pěstuje, jaké druhy na světě existují, ale také, jak se dá v našich podmínkách a v malé produkci pražit a zároveň obratem nabízet zákazníkům.
„Než jsem se to naučil a získal jistotu, že můžu skutečně kávu pražit a zodpovědně nabízet zákazníkům, trvalo to bezmála rok. Samozřejmě, že jsem na začátku spoustu kávy upražil špatně. Takže šla do koše,“ vzpomíná dnes zakladatel a provozovatel značky Liberecká pražírna Ondřej Čermák.
Ačkoliv začátky podnikání nebyly vůbec jednoduché a minimálně prvních 8-10 měsíců hodně zápasil s tím, aby se jeho nápad ujal a on podnikání alespoň v základu nastavil, nakonec se to povedlo a dnes, po osmi letech, by prý neměnil za nic jiného.
„Ani omylem. Nebylo to snadné, ale moje malá živnost mi dává obrovský pocit svobody i zodpovědnosti, což mi vyhovuje. Jasně, někdy je nevýhoda, že jsem na to sám, ačkoliv rodina mi zejména na začátku hodně pomohla a pomáhá do dnes. Nicméně většinu věcí, a hlavně samotný provoz malé pražírny s kavárnou si zajišťuji především sám. No, a když musím třeba na pár dnů na operaci, jako nedávno, nebo jedu na dovolenou, prostě to dám vědět svým zákazníkům s předstihem a pak na potřebnou dobu zavřu,“ vysvětluje.
Důvěru, spolehlivost a osobní vztah se svými zákazníky považuje za to nejdůležitější, co k provozování své živnosti potřebuje.
„Kvalitní káva a servis je samozřejmost. Hned potom je zásadní takový, až „intimní“ vztah se zákazníky. Vždycky, když přijde někdo nový, snažím se ho poctivě formou několika otázek „oťukat“, abych zjistil, na jakou kávu má vlastně chuť. No a pak nabídnout tu, která by v daný okamžik nejlépe vyhovovala,“ popisuje Ondřej Čermák s tím, že kontakt s lidmi ho těší a vsadil na něj už od začátku, kdy svou živnost otevíral.
„Na prvním místě, a to so jistě spousta Liberečanů pamatuje, jsem měl prostor, který byl veliký tak do 10 metrů čtverečných. A přesto se tam lidé rádi zastavili nejen pro kávu s sebou, ale i jen tak, na místě. Hodně tam chodívali třeba lidé z divadla. Takže jsem zažíval třeba situace, kdy se v tom malém krcálku sešli o pauze v divadle čtyři operní zpěváci a u kávy si tam notovali společně árie, což byl fakt skvělý zážitek,“ vzpomíná zakladatel malé pražírny.
Když se musel před dvěma lety přestěhovat na novou adresu v Rumunské ulici, jeho zákazníci se přesunuli za ním. A postupně se objevují další.
Jakou kávu a proč Ondřej svým zákazníkům v Liberecké pražírně nabízí? Kolik má druhů a jak si vybírá dodavatele? Proč nedělá v poslední době oblíbenou kombinaci kávy s tonicem? A jaký druh kafe by vám doporučil domů nebo na dovolenou?
Odpovědi nejen na tyhle, ale i mnohé další otázky, vám nabídne další díl naší podcastové série Hlavou, srdcem a rukama, která je součástí portálu Liberecký kraj sobě, jež mapuje příběhy regionálních značek, výrobců, tvůrců a umělců v našem regionu.
Příjemný poslech.