V jejích mýdlech najdete bylinky z vlastní zahrádky i luxusní ingredience jako kobylí mléko. Cesta k mydlářství začala zájmem o zdravé stravování a lokální potraviny. Zájem o přírodní kosmetiku byl dalším krokem a když se narodila dcera, bylo nasnadě, že i v péči o ni bude Petra Svárovská dbát na kvalitu surovin. A tak si začala vyrábět vlastní mýdla. Ta brzy ocenili i příbuzní a přátelé, a tak vznikl podnikatelský záměr a značka Plantika, mýdlo z hor.
Měsíček, heřmánek, levandule ale i růžové dřevo, kobylí mléko, vavřín nebo marocký jíl. To vše jsou přísady, které najdete v mýdlech Petry Svárovské. „Mydlářů je dnes na trhu docela hodně, proto jsme chtěli jít jinou cestou, trochu exkluzivnější. Naším zákazníkem je člověk, který o sebe rád pečuje, má rád přírodu a nechce se zbytečně obklopovat průmyslovou chemií,“ vysvětluje Petra svůj přístup a filosofii.
„Používáme vysoce kvalitní až exkluzivní suroviny a naše mýdla jsou atestovaná. Zejména v případě mýdla pro děti od nejútlejšího věku, které je vhodné i pro atopiky, jsme mezi malovýrobci jedni z mála s atestem a v případě mýdla s kobylím mlékem opravdu jediní v republice,“ dodává mydlářka.
V procesu výroby dává důraz na vyzrálost mýdel. Doba zrání totiž hraje důležitou roli v jejich kvalitě. Zrají až několik měsíců, než je Petra Svárovská pustí k zákazníkovi. Balí do ekologických obalů bez plastů. I když jsou dražší, doplňují celou filosofii firmy.
Nejvíc práce dala vlastní mydlárna
Možná nejvíce náročnou fází při zařizování firmy byly stavební úpravy mydlářské výrobny. Velkou oporou Petře Svárovské byl a je její partner. Jeho zásluhou prošli všemi nástrahami stavebního řízení a hned po kolaudaci prostoru za účelem mýdlárny se pustili do procesu certifikace mýdel. Všechny receptury a dokumenty a následně i samotná mýdla prošla kontrolou a zdravotním testováním a certifikaci získala. Receptury jsou dílem Petřiny fantazie, několikaletého studování a také experimentování. „Receptury si dělám sama, nikoho nekopíruji. Musím vědět jaký olej je na co dobrý a co od mýdla očekávám. Jestli má být pečující nebo čistící. Buď je člověk s výsledkem spokojený nebo ne a potom složí jiný recept.“
I když se na trhu profiluje exkluzivními přísadami mýdel, nedá dopustit ani na tradiční bylinky. Právě příroda podhůří Jizerských hor a její vlastní zahrádky u domu s výrobnou na Smržovce, inspirovala mydlářku Petru k vzniku jména firmy i loga, ve kterém se odráží vrcholky hor. „Heřmánek a měsíček, to je zázračná klasika. Babičky věděly, proč je používat. I když jsou to bylinky obyčejné, mají neobyčejnou sílu,“ vysvětluje.
Co kousek to originál
Každé mýdlo je originálním kouskem a potěší všechny smysly. Mýdla Petry Svárovské jsou malými designovými zázraky s netradičním vzhledem a sílou nejkvalitnějších přírodních surovin. Portfolio navíc postupně doplňuje o další kosmetické přípravky, a tak na e-shopu dnes již najdete i balzámy na rty a obličejové masky. A to je cesta, kterou se firma Plantika chce ubírat v budoucnosti. Jak se mýdlo vaří a na co si při tom musí dávat mydlářka pozor? Poslechněte si nový rozhovor podcastu Hlavou, srdcem a rukama!