Přidat firmu Přihlásit se
  • O projektu
    • O projektu
    • Jak se stát regionálním výrobcem?
    • Jak přidat svou firmu
    • Tipy a triky
    • Podpora Libereckého kraje
  • Mapa
  • Kategorie
    • Certifikovaní
    • Dům a zahrada
    • Jídlo a pití
    • Na sebe
    • Zážitky
    • Kde nakoupit
  • Kontakt
  • Blog
  • Region Liberec Vlajka DE
Hledat
Co
Místo
  • Přihlásit se
  • Registrace

Zapomněl jsem heslo

Heslo Vám bude zasláno emailem

Souhlasíte & akceptujete Všeobecné obchodní podmínky pro odeslání této reklamy?

Zrušit
contacts Přihlásit se
  • O projektu
    • O projektu
    • Jak se stát regionálním výrobcem?
    • Jak přidat svou firmu
    • Tipy a triky
    • Podpora Libereckého kraje
  • Mapa
  • Kategorie
    • Certifikovaní
    • Dům a zahrada
    • Jídlo a pití
    • Na sebe
    • Zážitky
    • Kde nakoupit
  • Kontakt
  • Blog
  • Region Liberec Vlajka DE

NA PRAXI SI NEHRAJEME, MY JI SKUTEČNĚ DĚLÁME!

  • Domů
  • Podcast
  • NA PRAXI SI NEHRAJEME, MY JI SKUTEČNĚ DĚLÁME!

Prestižní titul Regionální potravina roku Libereckého kraje už podruhé získal produkt učňů Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant. V roce 2020 to byla Učňovská houska a letos Učňovské vepřové maso. Vloni tento produkt získal i titul Výrobek roku Libereckého kraje. Ale to není všechno, čím může škola obohatit váš regionální stůl. Navíc, jejich výrobky můžete nakoupit denně ve školní prodejně v centru Frýdlantu. I o prázdninách!

Motto školy „Na praxi si nehrajeme, my ji skutečně děláme!“ jsem si jela ověřit rovnou na pozemky školy. Provázel mne zástupce ředitele školy pro praktické vyučování Jaroslav Palarec. Exkurzi jsme začali v areálu Naučné zemědělské stezky, kde jsem se hned nechala nachytat. Obilí se přece nesází, ale seje. Dalším testem už jsem prošla, sází se např. víno nebo chmel. A z obojího jsou skvělé produkty – školní pivo, které se po chmelobraní vaří v Zámeckém pivovaru Albrecht a vy si můžete vychutnat Frýdlantského Hospodáře 12° nebo 11°Čeledína. Na vinici rostou dvě odrůdy révy a ve spolupráci se Školním statkem Mělník je z nich skvělé Frýdlantské cuvée. To je sice jenom limitovaná edice, ale celou řadu dalších výrobků si můžete denně koupit ve školní prodejně v centru Frýdlantu na Hrnčířském náměstí. Celoroční prodej potravinářských výrobků doplňují i sezónní prodeje výrobků na trhách a akcí školy i města Frýdlant. Učňové obor zahradnictví tvoří vánoční věnce či velikonoční vazby, truhláři vloni zaujali dřevěnými štaflemi. Oblíbený je i podzimní prodej brambor. Všechny obory, které se na škole vyučují, se snaží nabízet služby i veřejnosti. Od výměny pneumatik na voze až po cateringové služby.

skola frydlant 05

Provázanost oborů, služeb i využití produktů

V našem regionu se na poli se slunečnicí, lnem či hořčicí nesetkáte, a to je hlavní účel naučných polí. Seznámit se s pestrou škálou plodin mohou i děti z okolních škol a školek. Střední škola se tak snaží podpořit jejich zájem o zemědělství i budoucí studium. To je rozdělené do tří hlavních oblastí – zemědělství a potravinářství, pečovatelství a strojnické obory. Škola je tak ukázkou cirkulární soběstačnosti. Studenti oboru veterinářství se starají o zdraví chovaných zvířat, které mají mladí zemědělci v péči. Maso zpracují řezníci a vy si pochutnáte na oblíbené sekané nebo oceněné polokonzervě. Na poli se pěstuje obilí pro krmivo zvířat, stroje pro práci v zemědělství udržují a opravují, když se porouchají, v dílnách opraváři zemědělských strojů.

To se ale podle Ing. Palarce tak často neděje, jejich služby ovšem využívá i veřejnost nebo Lesy České republiky. Symbiózu se školou oceňuje i Policie české republiky a v areálu školních stájí sídlí její jezdecký oddíl. Pro studenty je to tak zase úžasná příležitost vidět už během studia vazbu na reálnou praxi. „Je to specifikum naší školy,“ říká Ing. Palarec, „ostatní zemědělské školy mají své školní statky, ale to jsou samostatné podniky s vlastními zaměstnanci a o pole a zvířata se starají oni. To je u nás jinak, u nás na školní farmě se o to všechno starají žáci a zaměstnanci školy. O víkendech i o prázdninách, o péči se musíme podělit.“ Už od školy je tak učňům i studentům oboru agropodnikání vštěpováno, že bez práce nejsou koláče. „Já jim už při přijímacím řízení nebo na dnech otevřených dveří říkám, že když si někdo zvolí jako svou práci, nebo podle mě spíš životní poslání, zemědělství, musí to mít opravdu rád. Až v létě budou všichni ležet na koupališti, ty budeš mít nejvíc práce,“ dodává Jaroslav Palarec. Škola ale svým svěřencům poskytuje i nad rámec povinných osnov maximální podporu. Autoškola na zemědělských strojích, všechna možná certifikovaná školení pro práci se specializovanými stroji a nářadím, rozšiřující aktivity jako myslivost a další odborné kurzy, které mají v rámci studia studenti a učňové zadarmo nebo za velmi výhodné ceny. Se školou také spolupracuje řada odborníků z praxe a firem. Ty dokonce oceňují kvalitu přípravy budoucích potenciálních zaměstnanců natolik, že se některé i podílí na stipendijním systému, který je zde opravdu štědrý. Novinkou je čerstvá spolupráce s Hypermarketem Globus pro gastroobory.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejdřív dobytek a pak až hospodář

I když je práce v zemědělství dřina, dá se při ní užít i spousta zábavy. A také dobrodružství. Na školní farmě se chovají drobná užitková zvířata od králíků po kozy a ovce. Ovečky jsou plemene clun forest, mají typické vzezření, no laicky řečeny jsou to ovečky Schaun. Na rozdíl od té seriálové jsou ve skutečnosti velmi plaché, a tak si s nimi studenti veterinářství častokrát pěkně zasportují, než je naženou třeba k odčervování a dalším ošetřujícím úkonům. Mnohem více na pozoru se musí mít při péči o české červinky. Jde o původní české plemeno krav, které je zařazeno do programu zachování genetických zdrojů. Vyznačují se odolností vůči chorobám i klimatickým podmínkám. Jsou ovšem poměrně primitivní, divoké, a navíc se nesmí tzv. odrohovat, takže dokáží horlivého pečovatele zahnat i na strom. Jak se říká, těžko na cvičišti…

Co všechno studium na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantě obnáší a čím vším může být škola užitečná veřejnosti se dozvíte v našem dalším díle podcastové série Hlavou, srdcem a rukama. Přejeme příjemný poslech.

Předchozí
Další

Rubriky

  • Aktuality (6)
  • Články (9)
  • Podcast (25)

Nejnovější příspěvky

  • Do pivovaru za uměním? ARTHAUS nabízí zážitek z tvorby.
  • Nožíř, šperkař i zkušený pedagog, výtvarník a tvůrce. To vše v jedné osobě Václava Nikendeye.
  • Zástěra se slonem nebo prostírání v selském stylu? Pro Kozu z Mimoně žádný problém.
  • Dřevěné originální hodinky z liberecké dílny odměřují čas i zdobí
  • Zima neznamená konec práce. Když vám v lednu na záhoncích vyroste plevel, musí ven.

Právní informace

  • Cookies
  • GDPR
  • Přístupnost

Užitečné odkazy

  • Mapa
  • Kontakt

Pro firmy

  • Podpora kraje
  • Regionální produkt
  • Přidat firmu

Pro návštěvníky

  • O projektu
  • Jak se stát regionálním výrobcem?
  • Otázky a odpovědi

Liberecký kraj ARR - Agentura regionálního rozvoje Zdravý liberecký kraj Místní agenda 21

Copyright © 2023 LKsobe.cz, Správa webu Momentum Systems

  • Čeština